Alkalmanként vannak kihagyhatatlan akcióink, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Töltse nevét valamint e-mail címét a rubrikába és egészségére! Szólni fogunk!
Choco Rino kézműves csokoládé
A csokoládé egyetlen nélkülözhetetlen alapanyaga a kakaóbab.
A kakaóbab a kakaófa (Theobroma Cacao) termésének a magja, ami a természetben előforduló legjobb antioxidáns.
A köztudatban alapvetően 4 fajtát különböztetnek meg, Criollo, Forastero, és a Nacional, valamint a Trinitario, ami egy hibrid (Criollo és Forastero keveréke).
Ez így, ebben a formában ma már nem igaz.
2008-ban egy Juan Carlos Motamayor nevű Úr újra osztályozta a kakaófajtákat, ő 10 alapfajt különböztetett meg, amit az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Hivatal) genetikai vizsgálata megerősített, illetve egy fajjal bővítette a listát. Így 11 alap faj van és számtalan hibrid. Az eredeti három fajtát nem eltörölték, tulajdonképpen a Forasterot osztották fel több fajtára.
E fajták közül a legizgalmasabb és legrejtélyesebb a Nacional. Ennek van a leghosszabb történelme, és a besorolásán is sokat vitatkoztak a tudósok. Először azt hitték a Criollo, utána pedig azt, hogy Forastero. Mostanra kiderült, hogy tulajdonképpen ő egyedi, és ő volt az első. A világ legrégebbi kakaófajtája, az egyenes ági leszármazottja az emberiség által legelőször felhasznált kakaófajtának.
Persze nem csak a története izgalmas, hanem az íze is. Híres arról, hogy nagyon komplex aromájú és virágos íz jegyeket tartalmaz.
A kakaóbabokat a fajta meghatározáson kívül, még egy módon szokták csoportosítani a szakértők, azaz a babokat két csoportra osztják: a Fino de Aroma kakaóbab és amelyik nem az.
A Fino de Aroma kakaóbab jellemzői:
a gyümölcsös és virágos ízjegyek
a dió és maláta aroma
ritka
kivételes íz
Hogy melyik kakaóbab tartozik ide azt a Nemzetközi Kakaó Szervezet (ICCO) dönti el. A 20. század elején a világ termelésének 40-50 %-a Fino de Aroma kakaóbab volt, és főleg Ecuadorból származott. Ma a világ kakaóbab termelésének kb. 8%-a Fino de Aroma, és a Fino de Aroma kakaóbabok 76 %-a 4 országból jön: Ecuador, Venezuela, Columbia és Peru.
Alapanyagaink kiválasztásánál ezért külön figyelmet fordítunk arra, hogy ecuadori Nacional kakaóbabból készült csokoládét dolgozzunk fel.
Üdvözöljük webáruházunkban!
Elkötelezett hívei vagyunk a kulturált alkoholfogyasztásnak. Szeszesital fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.