XBezár

Bejelentkezés

Pálinka Hotline
K i r á l y Pálinka-Patika
9021 Győr, Király u. 17., Telefon: (30) 529 9105,
Nyitva tartás: H - P: 10:00 - 18:00, Szo: 10:00 - 15:00
Menü
Alkalmanként vannak kihagyhatatlan akcióink, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Töltse nevét valamint e-mail címét a rubrikába és egészségére! Szólni fogunk!

Pannon Pálinka és Párlatverseny 2018

2018.05.17.

Pannon Pálinka és Párlatverseny 2018

Csopak

2018. június 8.

Rendező: Pannon Pálinkafőzők Egyesülete

VERSENYSZABÁLYZAT

Rendező: Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (továbbiakban PPE)
Cím: 8200 Veszprém, Ady Endre u. 71/B
Fax: +3688 421174
Mobil: +3630 9581717 és +3630 9471811
E-mail:


A verseny időpontja: 2018. június 8.
Helyszín: 8229 Csopak, Sport u. 9. Üdülőfalu
Eredményhirdetés: 2018. július 5. 18:00 óra.
Helyszín: Csopak, Strand előtti parkoló nagyszínpad; Pannon Pálinka Napok nyitónapja

A verseny kiírója és rendezője: Pannon Pálinkafőzők Egyesülete

A Pannon Pálinka és Párlatverseny fővédnöke:
Dégi Zoltán igazgató NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága

 

A Pannon Pálinka- és Párlatverseny védnökei:
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke
Ambrus Tibor Csopak község polgármestere
A Pannon Pálinka és Párlatverseny elnöke:
Csalló Jenő a Pannon Pálinkafőzők Egyesület elnöke

Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke:
Béli Géza a Pálinka Nemzeti Tanács elnökhelyettese

 

 

A verseny célja
A verseny célja, hogy Magyarország, ezen belül a Balatonfelvidék pálinkái és párlatai megmérettetése által népszerűsítse a kúlturált pálinka fogyasztást, segítse a minőség javulását. Megismertesse és bemutassa a pálinkát, mint hungaricumot a hazai és a külföldi turistáknak. Az ország borászai is lehetőséget kapnak, hogy megmutassák szőlő- és törkölypálinkáikat valamint borpárlataikat.

 

A verseny meghirdetésének köre
A PPPV-re Magyarország egész területéről lehet nevezni.

A versenyre nevezhetnek:
1. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) szeszfőzde,
2. (Jöt. szerinti) bérfőzető,
3. kereskedő

 

Versenykategóriák:
1. Almatermésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
2. Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
3. Erdei, vad és bogyós gyümölcsök pálinkái, párlatai
4. Szőlő pálinkák, párlatok
5. Törkölypálinkák- és párlatok
6. Borpárlat és seprőpárlat
7. Ágyas pálinkák


A nevezés és a nevezés feltételei
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letöltheto a http://pannonpalinkaverseny.hu honlapról.

A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: Csalló Jenő +3630 9471811, Csalló Gergő +3630 9581717 E-mail:

 

A nevezési laphoz csatolni kell:
a. pálinkafőzde esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányt, vagy szállító levelet
b. bérfőzött párlatok esetén a Jöt. 66. § (6) bekezdés szerinti egyszerűsített kísérő okmányt,
c. kereskedő által nevezett pálinka esetén a szállítólevelet.

 

A versenyre fajtánként minimum 2 x 0,35 liter mennyiséggel lehet nevezni.

 

A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni:
Csalló Pálinka Manufaktúra
8220 Balatonalmádi, Vödörvölgyi út

Az átvételért felelős kapcsolattartó személy: Csalló Jenő (+3630 9471 811) és Csalló Gergő (+3630 958 1717).

Egy-egy versenyző tetszőleges számú pálinkával, párlattal nevezhet.

Nevezési díj: 2.000.- Ft/minta.

 

A minták beküldési határideje: 2018. június 5. 17.00 óra.


A versenyminták bírálata
A bírálat megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező, egyéni bírálói rendszerben történik. A versenyigazgató a verseny előtt készségfelmérést végez, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.

A szervezőbizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, majd elvégzi a nevezett minták kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.

 

A versenyigazgató:
• a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
• meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
• ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
• ellenőrzi a minták anonimitását,
• folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.

 

Amennyiben a bírálók által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újrabírálást, szükség esetén csúcszsűrít állít fel. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell.

A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató felügyeli.

 

A bírálók feladata:
A hazánkban legszélesebb körben alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti egyéni értékelés.

A minták pontozása:
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
• Illat tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
• Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) - max. 5 pont,
• Íz tisztaság, (hibátlan) - max. 3 pont,
• Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) - max. 5 pont,
• Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) - max. 4 pont.

Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja.
A bírálat a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános.


Díjazás

Arany minősítés: 18-20 pont,

Ezüst minősítés: 16-17 pont,

Bronz minősítés: 14-15 pont.

 

A Pannon Superior díjat a verseny során legtöbb pontot szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a minták visszakóstolását követően választják ki.

 

A PPPV champion díjat az egyes kategóriákban aranyérmet szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a minták visszakóstolását követően választják ki.

 

A PPPV legeredményesebb kereskedelmi főzdéje címet átlagpontszáma alapján az a kereskedelmi főzde nyerheti el, amely legalább három kategóriában minimum öt mintával nevezett.

 

A PPPV legjobb bérfőzető díjat a pontszámok alapján a versenyigazgató javaslatára a szakmai zsűri ítéli oda.

 

A PPPV legjobb bérfőzdéje címet az összesített pontszámok átlaga alapján a szakmai zsűri ítéli oda.

 

A PPPV NAV különdíját az a szőlő alapó párlat, illetve pálinka kapja, amelyet a NAV Veszprém Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság bírálói kiválasztottak.

 

A PPPV díjait és jelzőivel ellátott címeit csak abból a tételből származó termékeken tüntethetők fel, amelyekből a versenyminta kikerült.

A versenyszervező bizottság jogosult minden pálinka és párlat esetében analitikai vizsgálatra, amely az előírt metilalkohol- réz- és hidrogén-cianid tartalom vizsgálata mellett a pálinka alkoholtartalmának eredetére is kiterjedhet. A vizsgálatot a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete által felkért laboratórium végezheti el. Ha a tétel nem felel meg az előírásoknak, akkor a mintát a zsűri a versenyből kizárja.

 

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére a Csopaki Pannon Pálinka Napok keretében, 2018 július 5-én, 18.00 órakor a strand parkolóban felállított szinpadon kerül sor.

 



Pannon Pálinkafőzők Egyesülete

 


Üdvözöljük
webáruházunkban!

Elkötelezett hívei vagyunk a
kulturált alkoholfogyasztásnak.
Szeszesital fogyasztását 18 éven
aluliak számára nem ajánljuk.

Kérjük nyilatkozzon, hogy elmúlt már 18 éves?

IGEN / NEM
Király Pálinka-Patika
9021 Győr, Király u. 17.,
Telefon: (30) 529 9105
Nyitva tartás: H - P: 10:00 - 18:00, Szo: 10:00 - 15:00
Bankkártyás fizetés:
Szállítás: